söndag, 24 maj 2015

Direktlänkar

Boka tid


A+ R A-

Vem äger din lägenhet?

Du får inte köpa en bostadsrätt i en bostadsrättsförening innan du blivit antagen som medlem i föreningen. Det är uppenbarligen många som inte vet om detta, utan tror att dom äger lägenheten och kan göra vad de vill med den. Så är inte fallet. Du är med och delar förvaltningsansvaret för alla våra fastigheter, inklusive den du bor i.

"När du köper en bostadsrätt köper du rätten att använda en bostad. Du äger alltså inte bostaden. Som bostadsrättshavare blir du medlem i en bostadsrättsförening och tillsammans med de andra medlemmarna i föreningen äger du hela fastigheten. I fastigheten ingår marken, husen med bostäderna, alla gemensamma utrymmen, eventuella uteplatser och lokaler som butiker, kontor och garage.”

”Som bostadsrättshavare är du med och fattar beslut om vilka som väljs till styrelseledamöter och revisor. Vid den årliga stämman är du också med och bestämmer om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet, fastställer resultat- och balansräkning, eventuella ändringar av stadgarna, om föreningen ska riva, bygga till eller göra andra väsentliga förändringar. Vid årsstämman och vid eventuell extra stämma har varje bostadsrätt en röst.”

Detta och mycket mer därtill finns att läsa på en mycket matnyttig hemsida på Internet: www.omboende.se
Webbplatsen startades i januari 2009, och är ett samarbete mellan Boverket och Konsumentverket.

Se också DN:s Bostadsrättsskola

Viktig information till Dig som är bostadsrättshavare

Betydelsen av tilläggsförsäkring för bostadsrättshavare

Translate this page

Swedish Arabic English Finnish French German Hebrew Italian Persian Portuguese Russian Spanish